Erhvervslivet og borgerne i Faaborg-Midtfyn Kommune vil få store fordele, hvis der kommer en fast forbindelse mellem Fyn og Als.

Det viser de rapporter, som AlsFynBroens sekretariat har fået udarbejdet i løbet af 2018. AlsFynBroen er et samarbejdsprojekt mellem Faaborg-Midtfyn Kommune og Sønderborg Kommune, som har til formål at indsamle viden om effekterne af en fast forbindelse. Læs mere om projektet her.

Lokale effekter for 500 mio. kr.

I projektets seneste rapport har Rambøll undersøgt de dynamiske effekter af en AlsFynBro – også kaldet de bredere økonomiske effekter.

Rapporten anslår, at der vil være store økonomiske fordele ved en broforbindelse. Faaborg-Midtfyn forventes at kunne opleve positive økonomiske effekter for i alt 526 millioner kroner over en 50-årig periode.

Dermed er Faaborg-Midtfyn – sammen med Odense – det område, der forventes til at få de største økonomiske effekter ved en AlsFynBro Effekterne skyldes blandt andet, at virksomheder kan se frem til produktivitetsgevinster, når de kommer tættere på leverandører og kunder.

Da rapporten udkom i juni, sagde borgmester Hans Stavnsager (S):

”Det her er endnu et bevis på, at en fast forbindelse vil give Faaborg-Midtfyn et stort økonomisk løft. Rapporten slår i hvert fald fast, at der er meget lovende økonomiske perspektiver for Faaborg-Midtfyn i at blive koblet tættere på Sønderjylland og Nordtyskland,” siger han.

I alt estimerer Rambølls rapport, at AlsFynBroen nationalt vil skabe dynamiske effekter for 5,2 milliarder kroner.

En bro vil øge arbejdsstyrken

En rapport fra HBS Economics bekræfter, at en fast forbindelse mellem Als og Fyn vil have stor betydning for det faaborg-midtfynske arbejdsmarked. Rapporten har undersøgt henholdsvis arbejdsstyrken og antallet af arbejdspladser inden for en times kørsel med og uden en AlsFynBro.

I Faaborg vil virksomhederne få adgang til 60.000 flere personer i den arbejdsdygtige alder inden for en times kørsel, hvis der kommer en fast forbindelse mellem Als og Fyn. Altså 60.000 flere mulige medarbejdere.

På samme vis vil faaborgenserne få adgang til 38.000 flere arbejdspladser inden for en times kørsel. Begge dele er en stigning på 20 procent.

Et lignende billede tegner sig i Ringe. Her vil en AlsFynBro give virksomhederne adgang til 50.000 flere personer i den arbejdsdygtige alder inden for en times kørsel – en stigning på 13 procent.

Antallet af arbejdspladser, som indbyggerne i Ringe vil kunne køre til på en time, vil med AlsFynBroen stige med 14 procent, hvilket svarer til 30.000 arbejdspladser.

Læs flere fakta om AlsFynBroen her