Store følelser og lang forberedelse til det bedste generationsskifte

Viking Rubber Co. skal igennem et generationsskifte. Alexander Mygind Andersen, 27, skal overtage virksomheden fra sin far, Kurt Mikael Andersen. Men generationsskiftet skal gøres rigtigt. Derfor ligger den heller ikke lige om hjørnet, og de undersøger, hvordan det kan gøres bedst.

12 ansatte i Faaborg, 3 i Tyskland, 2 i Chile og op omkring 400 på fabrikken i Vietnam. Viking Rubber Co er en stor virksomhed målt på det samlede antal ansatte, og ifølge familien Andersen bag – er den endnu større på ekspertise på lige netop deres område. Arbejds- og regntøj, der kan holde til at blive brugt. Og som kan tilpasses den enkelte kundes behov.

 

Blandt andet derfor er det heller ikke nogen simpel opgave at gennemføre generationsskifte i virksomheden fra far til søn. Kurt Mikael Andersen, 56, overtog selv virksomheden fra sin far, Svend Aage Andersen, som var en entreprenant type, der elskede at starte virksomheder. Dengang gik overtagelsen stærkt og uden at Kurt nåede at komme helt ind under huden på virksomheden, før han stod med den daglige ledelse.

Det ønsker far og søn ikke at gentage. Derfor har de også tænkt generationsskiftet ind, lige siden Alexander for fire år siden besluttede sig alligevel at gå i familiens fodspor.

“Vi vil gerne finde den bedste måde at gøre det på. Sådan at jeg både ved nok om virksomheden og vores produkter til at kunne videreudvikle på det – og sådan at jeg får muligheden for netop at videreudvikle,” fortæller Alexander Mygind Andersen.

Får sparring fra Center for Ejerledede Virksomheder

Når de nu har relativt god tid til overtagelsen, tager de sig også tid til at undersøge, hvordan det kan gøres bedst. Derfor er de blandt andet også blevet ”test-virksomhed” for nogle forskere fra Copenhagen Business Scholl (CBS), som er i gang med at undersøge, hvilke metoder der virker bedst, når en virksomhed skal overdrages internt i familien.

“Vi har valgt at lytte til, hvad eksperterne sig, og så tilpasse det til vores egne forhold. Men vi er helt åbne for, at hvis de eksempelvis siger, at vi skal have en professionel bestyrelse, så må vi søge efter sådan én, og arbejde videre derfra,”

Alexander Mygind Andersen – kommende ejer af Viking Rubber Co.

De skal have møde med eksperterne fra CBS igen i løbet af efteråret, og høre hvad deres anbefalinger er.

Vil gerne ændre verden

Alexander Mygind Andersen ejer ikke noget af virksomheden endnu. Men han glæder sig til det, for hans ambition er stor. Han vil gøre en forskel i verden. Det var også derfor, han valgte at søge tilbage til familievirksomheden, selv om ungdomsdrømmen var noget andet:

“Det har været helt op til mig selv, om jeg ville overtage virksomheden. Og egentlig havde jeg planer om at blive varehuschef i Dansk Supermarked. Men jeg vil gerne gøre en forskel, sådan rigtigt. Det kan jeg bedre i Viking Rubber Co, så derfor skiftede jeg mening,” fortæller Alexander Mygind Andersen.

Der hvor han blandt andet tænker, at han kan gøre en forskel er, at hans ambition er, at de 400 medarbejdere på fabrikken i Vietnam skal have gode arbejdsforhold. De skal have bedre muligheder, og sikrere arbejdsforhold end deres forældre. Og muligheden for at have fritidsinteresser også.

“Vi vil ikke have børnearbejdere, vi har ingen ansat på fabrikken under 18 år. Vi vil sikre ordenlighed i produktionen – at det ikke er fyldt med kemikalier og sådan noget. Det er den ånd, jeg gerne vil arbejde videre på – så vi kan vise at kvalitet og ordenlighed, både i produktet og processen,” fortæller Alexander Mygind Andersen.

Han har selv været rundt på de fleste funktioner i virksomheden og har blandt andet arbejdet et halvt år i Vietnam, hvor han fik samme oplæring bag symaskinerne, som de ansatte derude får.

Generationsskifte om 3-8 år 

Far og søn har vidst i flere år, at virksomheden skulle overdrages fra far til søn. For et par år siden, blev de konkrete og talte om, at det skulle være om 5-10 år.

“Så var tiden pludselig gået, og vi blev ved med at sige 5-10 år. Det går jo ikke. Så nu har vi justeret det og siger nu 3-8 år, for at lægge et vist pres på os selv”, fortæller Alexander Mygind Andersen.

Står din virksomhed også over for et generationsskifte inden for de næste år?

Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd holder netværksmøde 16. august om netop generationskifte i virksomheder. Både internet i familien og eksterne. Se mere og tilmeld dig her