Der er virkelig travlt på komposit-virksomheden Dansk Polyglas i Broby  for tiden. Nye medarbejdere er allerede blevet ansat, og der kommer flere til i de kommende måneder.

Årsagen er, at Dansk Polyglas i de første dage i 2018 landede en aftale om at skulle levere dele til det, der bliver til verdens største vindmøllepark. 176 havvindmøller skal opføres uden for Grimsby i England. Og alle skal have et såkaldt TP-cover, der er produceret i Broby. Det er en midlertidig “låg” som lægges over vindmøllens fundament, så det beskytter de tekniske installationer, som er inde i fundamentet, indtil selve vindmøllen kan sættes på. Der kan godt gå to år fra fundamentet bliver sat på havbunden, til selve vindmøllen bliver monteret.

Ordren giver flere medarbejdere i Broby

Den store ordre og efterspørgslen på komposit betyder, at Dansk Polyglas forventer at skulle ansætte 10 nye medarbejdere i de kommende måneder.

“Vi vidste, at aftalen var på vej, så vi har allerede ansat nogle nye medarbejdere, men forventer at ansætte flere i de kommende måneder, siger Kurt Nielsen, der er administrerende direktør ved Dansk Polyglas.

Det er en udfordring at skaffe dansk arbejdskraft, da kun få mennesker i Danmark har erfaring med at arbejde med komposit – det er et blandringsmateriale af glasfiber og en særlig hærdet pastiskmasse, som gør låget ekstra stærkt. De fleste nye medarbejdere kommer derfor fra Østeuropa, hvor de er blevet anbefalet af de østeuropæiske medarbejdere, der allerede arbejder på virksomheden.

“Mange lignende virksomheder har flyttet produktionen til Østeuropa, derfor er det særligt svært at skaffe lokal arbejdskraft. Men er der en tømrer eller snedker eller lignende, som går og ønsker at arbejde med komposit-materialer, tager vi gerne imod, siger Kurt Nielsen, der lige nu har omkring 20 ansatte i virksomheden.

Polyglas så behovet og slog til

– Der er utroligt stort fokus på nedbringelse af omkostninger til etablering af offshore-vindparker i disse år, og vi ser rigtig gode fremtidsmuligheder i dette marked, da vi har udviklet et produkt, som bidrager positivt til nedbringelse af de samlede projektomkostninger, udtaler Kurt Nielsen indehaver og administrerende direktør for Dansk Polyglas.

Komposit er et materiale, som er en sammensætning af forskellige materialer, hvilket forårsager, at produktet får bedre egenskaber. Ofte vil kompositmaterialet være både lettere og stærkere end konventionelle materialer afhængig af materialesammensætningen, og så korroderer eller ruster det ikke. De meste anvendte kompositmaterialer er glasfiber, polyester og hærder. Kilde: Wikipedia

Han fortsætter:

Det lyder enkelt med et låg til et fundament, men det er et utrolig kompliceret behov, da det skal opfylde alle de krav, der er til offshore-brug. Formålet med TP-coveret er, at det sakl kunne beskytte installationerne inde i den transition piece – altså det fundament, vindmøllen senere skal stå på. Samtidig skal man kunne komme til at arbejde med kabler under TP-coveret. Det skal være hurtigt at montere ude på vandet, og det skal kunne bruges i forbindelse med løft af udstyr inde i TP’en. Det skal desuden være vandtæt og samtidig ventilleret. Sidst men ikke mindst skal det kunne holde til offshoremiljøet. Vi så det komplekse behov og har udviklet efter det. Og det har givet pote, siger en glad direktør.