Der er altid mange lærlinge hos Lykkegaard A/S i Ferritslev. Af 18 medarbejdere er fire lige nu lærlinge, en femte starter om få uger. Og når et kuld er på vej ud, sørger Karsten Lykkegaard altid for at få nye ind.

“Jeg gør det af to årsager. De er arbejdskraft og en god hjælp, samtidig med at de tilfører nogle nye ideer og giver en god dynamik i medarbejdergruppen, og hjælper os med at sikre vores eget rekrutteringsgrundlag. Men jeg gør det også fordi jeg mener, det er en samfundsopgave at sikre uddannelser til de unge mennesker. Det er et socialt ansvar, vi alle skal tage,” siger Karsten Lykkegaard, der har overtaget pumpevirksomheden efter sin far og tidligere fra farfaren, som har drevet virksomhed i Ferritslev i langt over 100 år. I alle årene har de haft fokus på at fokusere på de unge under uddannelse.

Faste rammer og ansvar som passer

Karsten Lykkegaard er rigtig godt tilfreds med de lærlinge, han har, og oplever ikke bøvl med nogen, som ikke kommer til tiden eller andet, som han hører andre virksomheder nogle gange “øffer” over. De unge lærer også meget hurtigt at rydde op og gøre rent efter sig.

“Vi har nogle meget faste rammer som gælder for alle. Jeg vil have, at her ser ordenligt ud, og det lærer de alle sammen hurtigt. De får en bog udleveret, når de starter, hvor vores regler og rammer er beskrevet. Så ved de, hvad vi forventer af dem og hvad de skal gøre. Hvis de mener, noget skal gøres anderledes, kan vi selvfølgelig tale om det. Men det som har virket i mange år, behøver vi ikke diskutere, med mindre de kommer med et forslag, som kan virke endnu bedre,” fortæller Karsten Lykkegaard, som heller ikke er bleg for at tage lærlinge ind, som har haft svært ved at komme i gang med en uddannelse, eller som har nogle knubs med sig i bagagen.

“Vi gør meget ud af at sikre et godt arbejdsklima blandt alle medarbejdere, og ser på den enkelte lærling og lader dem lære i det tempo, som passer dem. Der kommer sjældent noget godt ud af at presse noget ned over nogen. Men når de har lyst til eller mod på at prøve nye ting, får de lov til det. Eksempelvis har vi lige nu én, som er med ude og montere pumperne, fordi han har lyst og mod på det,” forklarer Karsten Lykkegaard.

Fik tilbudt en lærerplads

Én af dem, som lige nu er i lære hos Lykkegaard A/S er Jesper Rasmussen, 20. Han var i praktik på virksomheden, da han gik i 9. klasse.

“Et halvt år senere ringede Karsten og spurgte, om jeg ikke ville have en læreplads. Jeg havde hørt godt om Lykkegaard, og var åbenbart god til at feje, da jeg var i praktik, så det var ret heldigt,” griner Jesper Rasmussen, som har halvandet år tilbage af sin læretid.

Han har blandt andet fået lov til at arbejde med en computerstyret CNC-drejebænk, som Karsten Lykkegaard ikke selv bruger. Det blev en stor succes, hvor Jesper fik drejet nogle komponenter en del billigere, end virksomheden tidligere har kunnet.

Han og med-lærlingen Thomas Hundebøl, 21, er glade for at deres arbejdsplads og for at der er flere lærlinge sammen. De har et godt fællesskab og er også regelmæssigt sammen i fritiden. De er klar til at byde en ny, som netop har underskrevet sin kontrakt indenfor i klubben.