Samarbejdet mellem erhvervslivet og Faaborg-Midtfyn Kommune omkring erhvervsuddannelser og generel fokus på ungdommen blomstrer.
Især det gennemgående fokus på at skabe lærepladser til elever og skaffe lærlinge til virksomhederne.
Det oplever Fleming Frederiksen, som både er ejer af Svend Frederiksens Maskinfabrik lidt udenfor Ringe, og samtidig er næstformand for Tekniq Arbejdsgiverne, der dækker el, vvs og metal-uddannelser.
Han har på vegne af Tekniq Arbejdsgiverne været med til at skrive under på den partnerskabsaftale, hvor Faaborg-Midtfyn Kommune, Faaborg-Midfyn Erhvervsråd og flere andre aktører, blandt andet arbejdsgiverforeninger, giver hinanden håndslag på at arbejde sammen om at skabe gode og udviklende forhold, som kan tiltrække flere unge til erhvervsuddannelserne.
“Alt hvad vi kan gøre, som kan være med til at skabe opmærksomhed omkring erhvervsuddannelserne er godt. Og det gælder både erhvervsrygsækken, praktikpladsgarantien og nu det formaliserede samarbejde. Det gør både de unge godt at de lægger mere mærke til, at det også er en relevant, inspirerende og udfordrende uddannelsesvej at gå – og det hjælper, at virksomhederne oplever, at vi samarbejder her i kommunen, ” siger Fleming Frederiksen.
Andre kan lade sig inspirere af Faaborg-Midtfyn
Faktisk er partnerskabsaftalen kommet i stand, fordi der i Faaborg-Midtfyn Kommune allerede er mange gode tanker og et godt samarbejde mellem erhvervslivet og kommunen i forhold til at skabe både flere uddannelsesmuligheder for de unge og få flere unge til at vælge erhvervsuddannelserne.
Så et af målene med aftalen er, at andre kommuner kan lade sig inspirere til at indgå lignende samarbejder.
Erhvervsrygsækken er et skoleeksempel på synergi mellem kommunen og virksomhederne
Ét af de projekter, hvor Fleming Frederiksen har været meget aktiv er Erhvervsrygsækken, hvor over 80 skoleklasser og 48 virksomheder i hele kommunen er med til at gøre matematik- og naturfagsundervisningen mere “virkelighedstro” ude på virksomhederne.
Her mener Fleming Frederiksen at en helt afgørende årsag til at så mange skoler og virksomheder er med, netop er samarbejdet mellem kommunen og virksomhederne.
“Hvis de fra kommunen ringede rundt til virksomhederne for at overtale dem til at være med, tror jeg ikke mange ville sige ja. Men når vi virksomhedsledere som er med i projektet, taler med vores netværk og fortæller dem om mulighederne og at det også er en investering for os i fremtiden, er der mange flere som bliver interesseret. Og derefter kan vi få Pernille Peiter fra kommunen til at kontakte dem og få dem med. Det kommer til at fungere på grund af samarbejdet. Det giver en god synergieffekt,” siger han.
Praktikpladsgaranti bliver bredt ud til flere kommuner
Faaborg-Midtfyn Kommune har nu i et par år tilbudt praktikpladsgaranti til elever her fra kommunen. Hvis de er villige til at se på flere uddannelsesretninger, er klar til at flytte sig lidt geografisk og selv søger praktikplads aktivt, så kan de også få en læreplads i kommunen.
Den idé er de blevet så interesseret i i det øvrige sydfynske område, så Svendborg Erhvervssskole nu er gået ind i den og fra næste år tilbyder en lignede garanti i hele det sydfynske område.
“Jeg oplever en del virksomheder og især faglige organisationer som er skeptiske overfor at give en garanti, fordi de er bange for at kunne blive stillet til ansvar, hvis Peter eller Poul så ikke får en praktikplads. Men det vi skal huske er, at det ikke er en ta-selv-bod. De unge skal aktivt søge og være klar til at være mobile i forhold til både uddannelsesområde og geografi. Og så skal vi virksomheder være bevidste om at tage vores respektive andel af lærlinge, så vi også sikrer os faglært arbejdskraft i fremtiden. Men gør vi det og lever de unge op til kriterierne, så kan vi også sikre dem en læreplads her i kommunen,” siger Fleming Frederiksen.
Han har selv fire lærlinge, to smede og to industriteknikerlærlinge på sin virksomhed med omkring 20 ansatte.