Code of Care: Flere kontakter skabt til Håndværker for en dag

8. september 2022by FME
Mikkel Pedersen og Karsten Lykkegaard

”Jeg kan godt lide at arbejde med mine hænder og skabe noget. Det giver sådan en god følelse”. 26-årige Mikkel står i den store hal på Lykkegaard A/S i Ferritslev og skærer gevind i en masse mindre pumpedele, der skal bruges til virksomhedens kerneprodukt, pumper til afvanding og til fiskeindustrien.

Mikkel er inviteret til at være med i Code of Care- arrangementet: ”håndværker for en dag”, hvor unge uden arbejde kommer på besøg på en virksomhed en hel dag, så de kan opleve, hvordan det er at arbejde som håndværker.

Mikkel Pedersen har altid kunnet lide at bruge sine hænder, og er heller ikke i tvivl om, at de er ”skruet rigtigt på”. Derhjemme går han og makker med alt fra computer og scooter til sin ege bil. Men det til trods har han aldrig været på en rigtig håndværkervirksomhed.

Han takkede derfor ja til tilbuddet fra kommunen:

”Det kan absolut anbefales. Det er fedt at lave noget med hænderne og bruge sig selv i arbejdet, og det kan ikke skade nogen at komme ud og prøve det af,” fortæller Mikkel, imens hans hænder roligt fortsætter med at tilpasse gevindene på pumpedelene.

10 unge og 10 virksomheder matchet

Faaborg-Midtfyn Kommunes jobcenter har matchet unge, som ikke er kommet i gang med en ungdomsuddannelse, eller som er stoppet efter grundforløb1 med lokale virksomheder, så hver virksomhed fik besøg af én ung, som kunne bruge dagen på at være i praktik.

Erhvervsrådet var stærkt repræsenteret blandt virksomhederne, som blandt andet talte Jeros A/S, Ryslinge Tagdækning, Broby Byg og Bo og Lykkegaard A/S.

Dagen startede og sluttede for alle på Jeros i Ringe, hvor der var sørget for forplejningen. Til afslutningen var der en rundsnak om, hvordan dagen var gået.

Én af de virksomheder som deltog var Ryslinge Tagdækning, hvor ejer Johnny Poulsen var ude for at tage imod de unge på Jeros. Han er desuden formand for Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd og har den egenskab har været med helt fra den spæde start Code of Care-projektet i Faaborg-Midtfyn. Han har også selv ansat flere nye medarbejdere i deltidsstillinger efter projektet er startet op.

“Det er en god måde at møde hinanden på som virksomhed og ung. Man kan ikke se alt, men man kan jo opleve om det unge menneske har en interesse for at arbejde og prøve kræfter med et nyt fag,” siger Johnny Poulsen og fortsætter:

“Jo mere man kommer med i det, jo mere oplever man også at det giver mening. Jeg har fået nogle rigtig gode medarbejdere ud af at tænke nyt og åbne for småjobs. Men endnu bedre er det at se, hvordan dem vi har ansat vokser af deres opgaver. Det giver lyst til mere,” siger han.

Fik lov at lave opgaver forbeholdt chefen

Karsten Lykkegaard, der ejer Lykkegaard A/S er også godt tilfreds med Mikkel Pedersens besøg til “Håndværker for en dag”.

Mikkel fik lov at lave flere forskellige mindre opgaver – og han gjorde det godt.

”Det er tydeligt at se, at han både gerne vil og har hænderne skruet rigtigt på. Han fik lov at lave en opgave, som jeg normalt selv udfører, fordi den skal være helt præcis for at det kommer til at se ordentligt ud på pumpen. Men han forstod det lynhurtigt og løste opgaven hurtigt og sikkert. Han var god til at efterspørge nye opgaver, når én var gjort færdig. Det har været en god oplevelse at have ham indenfor her,” siger Karsten Lykkegaard.

Da arbejdsdagen sluttede var både Mikkel Pedersen og Karsten Lykkegaard positive over dagen, og de har aftalt at Mikkel kan overveje om industritekniker er noget for ham, for så er Lykkegaard åben overfor at tale om en voksen-læreplads til ham.

10 unge og 10 lokale virksomheder var med i ”Håndværker for en dag-projektet”, hvor de 10 mestre mødtes med de unge på Jeros A/S i Ringe og fik morgenmad, inden de blev parret og hver mester tog en praktikant med ud til deres virksomheder. Da dagen sluttede, mødtes de igen til en hotdog og talte dagen igennem.

Overordnet set var alle begejstrede for dagen, og 9 af de 10 unge blev bekræftet i eller overbevist om, at der også ligger job- og fremtidsmuligheder for dem i håndværkerfagene – flere af dem fik aftaler om praktikforløb eller ansættelser efter deres arbejdsdag.

 

 

FAKTA:

Håndværker for en dag

Ideen udspringer fra projektet Code of Care, hvor Faaborg-Midtfyn Kommune samarbejder med områdets virksomheder om at se og skabe jobmuligheder for mennesker som af den ene eller anden grund står udenfor arbejdsmarkedet.

I ”Håndværker for en dag” får unge, som endnu ikke har færdiggjort en uddannelse, en mulighed for at komme i en dags praktik i en håndværkervirksomhed og dels få et konkret indblik i arbejdslivet på en virksomhed, dels komme i kontakt med potentielle arbejdsgivere.

Der har tidligere været lignende forløb i Viborg med positivt afkast, og flere indgåede jobkontrakter indenfor både håndværker-fagene og hotel- og restaurationsbranchen.

Jobcenteret er positivt stemt overfor konceptet og er klar på at lave flere lignende dage.

 

KontaktFaaborg-Midtfyn Erhvervsråd

Glasmestervej 31 - 5772 Kværndrup

ErhvervskonsulentKonsulent

Klaus Juul Jensen

AdministrationBogholder

Gitte Lei

FakturaKasserer

Søren Haller

NyhedsbrevWebmaster

Sofie Janerka
bt_bb_section_top_section_coverage_image

Copyright © 2020 Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd. All rights reserved  –  Design: Mark & Storm Grafisk.