Tirsdag og torsdag klokken 12.30 bliver maskinerne sat på pause i middagsretternes produktionshal på Løgismose A/S i Allested-Vejle. Så bliver de lange elastikker fundet frem og alle de ansatte står i en rundkreds og laver træningsøvelser for skuldre, nakke og ryg. Produktionslederen har øvelsesoversigten og sikrer, at de når alle øvelserne igennem. De fleste øvelser er øvelser, hvor man er sammen to og to, så træningen ud over at styrke kroppen også giver et ekstra øjebliks kollegial fællesskab. Der bliver også grinet sammen undervejs. Både to og to og på tværs af cirklen.
Bag initiativet står mejerichef Henrik Toft, som satte gang i gymnastiktræningen i starten af 2019.
“Vi står meget foroverbøjet og arbejder, især i produktionen. Så bliver det nemt de samme muskler, man bruger hele tiden og som derfor bliver stramme. Derfor har vi fået udarbejdet nogle sedler med træningsøvelser, der træner bagsiden og strækker os “den anden vej”.” fortæller han.
Det er de øvelser, holdet i middagsretter udfører sammen to gange om ugen.
2019 er Sundhedens år
Henrik Toft udnævnte 2019 til at være “sundhedens år” på hele virksomheden. Det betød, at han i starten af året lod alle ansatte få lavet en sunfhedsprofil med vægt, kolesteroltal, blodtryk og så videre, så de kunne få en fornemmelse af, hvordan det stod til. Derudover indførte han gymnastikøvelserne i træningstiden for dem, som arbejder i produktionen.
“Jeg fandt selv ud af, at mit kolesterol lå lidt højt, så jeg fik det lige tjekket ved lægen. Det viste sig, at det heldigvis var det gode kolesterol, men det er rart at få styr på det”, fortæller han.
I forbindelse med medarbejdernes sundhedsprofiler, blev der også tilbudt træning og udarbejdet de træningsøvelser, som er gode for mennesker, som står meget op i deres arbejdstid. Allerede efter få ugers træning meldte nogle af medarbejderne tilbage, at de havde fået færre småskavanker i skulder og nakke.
Lavt sygefravær i forvejen
Just Bendix Justesen, som er forsker på Syddansk Universitet har vist, at hvis man laver træning fast i arbejdstiden, kan det nedbringe eksempelvis sygefraværet på en virksomhed markant. Henrik Toft har dog ikke undersøgt, om træningen har haft indvirkning på sygefraværet, da det i forvejen har været meget lavt på virksomheden.
“Vi har i en årrække haft et sygefravær på under 5 % og nogle år er vi helt nede omkring 2 procent. Derfor er det svært at måle. Jeg tror ikke, at elastikkerne kan gøre noget ved influenza eller forkølelse, som vi jo skal være enormt strikse med på en fødevarevirksomhed. Men det vil da kunne gøre en forskel i forhold til hyppigheden af eksempelvis hold i nakken eller lignende. Men målet med træningen er også, at medarbejderne generelt har det godt, og for deres egen skyld vil det da være super, hvis vi kan undgå at de får ondt i ryggen,” siger Henrik Toft.
Administrationen på gåture
Det er ikke kun i produktionen, der er kommet mere fokus på bevægelse på Løgismose det seneste år. En fast kerne af ansatte fra administrationen bruger hver dag 15-20 minutter af deres frokostpause på at gå en tur rundt i lokalområdet. Én af dem er Rasmus Olsen, der er financial controller.
“Det giver både frisk luft, lidt skridt til skridttælleren og udsætter eftermiddagstrætheden. Samtidig er det en fin kollegial mulighed for lige at cleare hovedet og få snakket om noget andet end arbejde, fordi vi fysisk går væk fra kontoret. Hvis jeg ikke gjorde det, ville jeg have svært ved at nå de 10.000 skridt om dagen. Det er tydeligt at se. Så derfor holder jeg fast, næsten uanset vejret,” siger han.
De er to som troligt går hver dag, men en del flere som nogle gange er med på turen.
Ingen sundhedskonkurrence – det er for medarbejdernes egen skyld
Året er ved at rinde ud. Og selv om Henrik Toft har kaldt 2019 sundhedens år, og det startede med en sundhedsprofil af alle medarbejdere, kommer der ikke nogen afsluttende sundhedstest. Og der er heller ikke spørgeskemaer om, hvordan det er gået.
“Det er ikke nogen konkurrence. Dem som vejer lidt for meget er jo godt klar over det og der er ingen grund til at se om det er gået den ene eller anden vej på året, der er gået. Jeg glæder mig over, at vi har fået sat gang i fast rutinetræning i nogle af afdelingerne og har skabt en kultur, hvor det er okay at prioritere sundheden. Så er vi nået langt,” siger Henrik Toft.
Han takker i øvrigt selv af på virksomheden til nytår efter mere end 20 år.