Marcus fik læreplads: Droppede ud af skoleperiode 1 efter praktik på Eldan

8. november 2022by FME
Marcus H H Nielsen er lærling på Eldan

Marcus H H Nielsen fået råd til ekstra store julegaver til familien i år. Den 1. november startede han nemlig på sin læreplads ved Eldan Recycling i Faaborg – midt i at han ellers gik på skoleperiode1 på Campus Faaborg og oprindeligt tænkte, at han skulle være tømrer. Men en kontakt til værkføreren, en snak til “Mød din mester-dag” på skolen og et praktikforløb på en uge som en del af skoleforløbet banede vejen for, at Eldan oprettede en læreplads til Marcus, flere måneder inden de egentlig havde behov for en ny lærling.

Det betyder, at han får løn under opstarten her og i hele 2. skoleperiode, hvor der ellers er mange, som først får skrevet lærlingekontrakt hen mod slutningen af 2. skoleperiode – det vil sige til sommer for Marcus’ vedkommende.

“Det er dejligt at være på plads. Jeg er glad for at kunne arbejde med noget praktisk og vide hvilken retning jeg skal i. Og så er det da mega fedt at få løn allerede,” siger den 16-årige Marcus H. H. Nielsen, som ellers ikke ville have modtaget anden indtægt, end hvad han kunne skrabe sammen i et fritidsjob.

Kan bruge sine computer-skills i arbejdet

Han startede på skoleperiode 1 på Campus Faaborg efter sommerferien umiddelbart efter at han var gået ud af 9. klasse. Han ville gerne arbejde med noget praktisk og det fag han kender bedst er tømrerfaget, så han troede egentlig at det var den retning, han skulle kigge i.

Men det viste sig, at han har svært ved de mange løft og det hårde fysiske arbejde, der ofte er forbundet med tømrerfaget på grund af en skade i ryggen. Samtidig hørte han om industritekniker, hvor meget af arbejdet i dag foregår med dybt avancerede computerstyrede maskiner. Det passer rigtig godt til Marcus, som tidligere har spillet meget og i skolen var “ham de andre spurgte”, når teknikken drillede.

“Jeg glæder mig til at komme til at programmere og skabe noget. Det er hårdt at arbejde 37 timer om ugen. Det skal jeg klart vænne mig til – og til at stå så tidligt op at jeg kan møde 6.30. Men arbejdet er spændende og jeg glæder mig til at lære mere,” siger Marcus H H Nielsen.

Svært at få lærlinge til industriteknikerfaget

Hos Eldan Recycling er de glade for at have fået papirer på Marcus. Også selv om de kommer til at betale løn for ham et halvt år mere, end de havde “behøvet” af hans uddannelse, og egentlig ikke havde planer om at tage en ny lærling ind før til foråret.

“Det er svært at få lærlinge indenfor industritekniker-faget. Det er som om der er for få som søger det, og de seneste lærlinge vi har haft har været fra Svendborg. Så kan de være lidt svære at holde på efter endt læretid. Så da vi mødte en kvik ung gut som Marcus, som oven i købet bor i Faaborg, så var der ingen betænkningstid – det var bare om at slå til,” siger Dan Andersen, der er værkfører på Eldan Recycling og ansvarlig for lærlingene.

Han fortæller at ud af de 60 elever, der startede på grundforløbet på Svendborg Erhvervsskole, som Campus Faaborg hører under, var der kun 4, som på forhånd kiggede i retning af industritekniker eller maskinarbejder, som det tidligere hed.

“Der er ikke så mange som kender til jobbet. Det foregår jo mest indt i fabrikshaller, så man møder det ikke så meget. Til gengæld oplever vi ofte, at når vi får eleverne herud og prøve det af, opdager de, at det ikke er sådan noget med at gå rundt og være møgbeskidt og slæbe tungt jern rundt. Tværtimod er det super moderne, og rigtig meget er computerstyret, så drenge, der som Marcus har flair for det digitale også, er på hjemmebane her,” siger Dan Andersen.

 

FAKTA:

13 elever startede på grundforløb 1 på Campus Faaborg, som er en satellit-afdeling af Svendborg Erhvervsskole og Gymnasier. I løbet af grundforløb 1 kan eleverne prøve flere forskellige faglige retninger af og komme i praktik, så de kan spore sig ind på, hvilket fag de vil gå videre med. Målet er at unge fra lokalområdet får mulighed for at gå i skole tættere på deres hjem – og derved også lettere kommer i kontakt med lokale virksomheder.

Tre er stoppet på grundforløbet – to på grund af lærepladser og én som er blevet fast arbejdsdreng med henblik på læreplads senere.

Skoleperioden stopper til januar, hvorefter eleverne fortsætter på 2. skoleperiode i Svendborg.

Et nyt hold starter på grundforløb 1 efter sommerferien.

 

KontaktFaaborg-Midtfyn Erhvervsråd

Glasmestervej 31 - 5772 Kværndrup

ErhvervskonsulentKonsulent

Klaus Juul Jensen

AdministrationBogholder

Gitte Lei

FakturaKasserer

Søren Haller

NyhedsbrevWebmaster

Sofie Janerka
bt_bb_section_top_section_coverage_image

Copyright © 2020 Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd. All rights reserved  –  Design: Mark & Storm Grafisk.