Faaborg-Midtfyn er kendt for et godt samarbejde mellem kommune og erhvervsliv

12. december 2022by FME
Middag med mening - 39 jobåbninger

I de fem år Hans Stavnsager (S) har været borgmester, har han ikke oplevet et så positivt erhvervsklima og samarbejde med erhvervslivet, som han gør lige nu.

Der bliver efterhånden kigget langt efter Faaborg-Midtfyn Kommune, når det gælder projekter, hvor kommunen samarbejder med erhvervslivet. Flere kommuner har søgt sparring hos blandt andet Borgmester Hans Stavnsager og repræsentanter fra erhvervslivet lægger også mærke til kommunen og erhvervsrådets arbejde.

I løbet af de seneste fem år er blandt andet erhvervsrygsækken blevet en integreret del af folkeskolernes arbejde med matematik, jobkendskab og naturvidenskab i samarbejde med områdets virksomheder. Projektet Code of Care har i et samarbejde mellem jobcenteret og virksomhederne skaffet 130 småjobs, hvor mennesker som kan arbejde færre timer om ugen har fået meningsfulde jobs. Og Faaborg-Midtfyn satte en praktikpladsgaranti til områdets unge i søen – en garanti som nu er udvidet til hele Sydfyn.

Fælles for alle projekterne er, at det er blevet skabt og udviklet i et samarbejde mellem kommunen og erhvervslivet. Det fortæller borgmester Hans Stavnsager.

”Vi er blevet gode til at udvikle projekter og muligheder i samarbejde mellem kommunen og erhvervsvirksomhederne, og det smitter af på hele stemningen. Vi er nået langt i forhold til arbejdet med at skabe en af de mest attraktive og stolte erhvervskommuner i landet. Det er virkelig en fornøjelse at tage rundt og besøge virksomhederne. Ja, nogen har det svært for tiden, men stemningen er alligevel god. I de fem år, jeg har været borgmester, har jeg ikke oplevet det så positivt, som jeg gør nu at komme rundt til erhvervsvirksomhederne,” siger han.

Udvikler projekter i fællesskab

Hans Stavnsager ser to faktorer som afgørende i forhold til at skabe den positive stemning og udvikling.

Fra kommunens side gør man hvad man kan for at komme med idéer i stedet for færdige projekter og så derefter samarbejde med erhvervslivet om, hvad kan lade sig gøre og hvad vil fungere bedst lige netop her. Her er Virksomhedspanelet, med repræsentanter fra erhvervsskoler og virksomheder, som blev nedsat for fire år siden, en stor og vigtig faktor i forhold til udviklingen af eksempelvis erhvervsrygsækken og praktikpladsgarantien.

En anden vigtig faktor er, at mange virksomheder her i området er lokalt forankrede små og mellemstore virksomheder, som føler sig forpligtet overfor det lokalsamfund, de er en del af og ved også, at hvis de skal have kvalificeret arbejdskraft i fremtiden, skal de være aktive nu. Derfor har det eksempelvis været muligt at få 48 virksomheder med i erhvervsrygsækken – og flere byder hele tiden ind. Her bruger virksomhederne tid på skoleelever som ikke her og nu er lærlingepotentiale – men ved at de kommer til at kende de lokale virksomheder indefra under deres skoletid, satser virksomhederne på at nogle af eleverne vil se erhvervs-fagene som en uddannelsesvej, når de når den tid. Og der kan jo sagtens gemme sig en potentiel lærling i skoleklasserne.

Andre kommuner spørger til erfaringer

Hans Stavnsager oplever ofte at andre borgmesterkolleger og kommuner spørger til, hvordan Faaborg-Midtfyn har fået et projekt med samarbejde mellem virksomheder og kommunen til at fungere, og så vil han meget gerne give inspiration videre.

”Men hele pointen er, at sådan et samarbejde og projekter skal være lokalt forankrede og udviklede. Vi kan godt fortælle, hvordan vi gør og hvordan vi arbejder sammen. Men jeg tænker at for at lykkes skal ethvert projekt være tilpasset til områdets behov og virksomheder. Jeg kan dog kun anbefale de andre kommuner at åbne for at konstruktivt samarbejde og samudvikling med erhvervslivet og deres erhvervsråd,” siger borgmesteren.

KontaktFaaborg-Midtfyn Erhvervsråd

Glasmestervej 31 - 5772 Kværndrup

ErhvervskonsulentKonsulent

Klaus Juul Jensen

AdministrationBogholder

Gitte Lei

FakturaKasserer

Søren Haller

NyhedsbrevWebmaster

Sofie Janerka
bt_bb_section_top_section_coverage_image

Copyright © 2020 Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd. All rights reserved  –  Design: Mark & Storm Grafisk.