Nyudlært industritekniker fra Svend Frederiksens Maskinfabrik modtager hædersbevisning. Han er vild med de varierede arbejdsopgaver og afvekslingen mellem at programmere og producere enten på de avancerede maskiner eller mere manuelt
21-årige Oscar Vesterlund Cortsen er vild med sit job som industritekniker hos Svend Frederiksens Maskinfabrik i Sødinge lidt udenfor Ringe. Han gik i lære lige efter 9. klasse og har under hele perioden suget viden til sig om udvikling af nye produkter på avancerede fræsemaskiner, programmering, opsætning af maskinerne og manuel bearbejdning af især metaller. I sommer gik han til svendeprøve og fik karakteren 12 i alle fire delelementer af prøven. Dermed stod han med en svendeprøve, som ikke kunne gøres bedre.
Og faktisk er den så god, at han er udvalgt som én af de allerbedste svendeprøver i landet indenfor industriteknikerfaget. Fredag får han overrakt ML-Prisen, Metalfagenes Lærlingepris som én af 25 nyudnævnte svende fra samtlige metalfag.
”Det er kommet lidt bag på mig, og jeg vidste faktisk ikke, hvad det var, de havde indstillet mig til. Jeg sagde bare ja, da de spurgte,” fortæller en ydmyg Oscar Vesterlund Cortsen, imens han et par dage før udnævnelsen står ved én af de fem-aksede computerstyrede bearbejdningsmaskiner, en såkaldt CNC-maskine på fabrikken. Hans opgave er denne gang at få maskinen til at udskære små huller i metal der bliver til låsebeslag på toiletdøre i tog.
Fundamentet for alle andres arbejde
Noget af det, som fascinerer Oscar Vesterlund Cortsen ved industriteknikerfaget er, at næsten alle andre håndværkerfag er afhængige af, at industriteknikerne har været på pletten.
”Vores fag er næsten fundamentet for alle andre fag. Vi producerer tømrerens værktøj eller VVS’eren rør-fittings. Uden dem, kan de ikke arbejde. Og det er netop det, vi laver. Præcise dele eller værktøjer til alt muligt i dagens samfund,” fortæller Oscar.
Igennem sin uddannelse er han blevet mere bevidst om, hvor mange små detaljer og dele som han og alle hans fagkolleger laver – og som han opdager når han går rundt i samfundet.
”Det er sjovt at gå inde i Rosengårdcentret og møde den robot, som kommer med håndsprit. For vi har produceret nogle af robot-delene,” fortæller han med stolthed i stemmen.
Varieret arbejde med både computer og praktisk arbejde
Når man arbejder på de avancerede maskiner, skal de programmeres meget detaljeret. Det gøres via opsætning på en computer, så computerflair er en fordel i faget.
Oscar har da også haft hele arbejdsdage ved skrivebordet, når han har skullet lære at programmere store projekter – men så glæder han sig også til at komme ud og teste sin opsætning i virkeligheden.
”Det er noget helt særligt at tage et produkt ud af maskinen, hvor man selv har udviklet det, programmeret og til sidst bearbejdet det i maskinen til et færdigt produkt. Det er virkelig tilfredsstillende,” siger han og fortsætter:
”Og så er det fedt hele tiden at arbejde på at optimere processen – finde de værktøjer som er allerbedst til lige det produkt. Sparer man et par sekunder på hver opgave, kan det blive til lang tid, hvis der skal laves 1000,” siger han.
Udvikler produkter i fritiden
Oscar var ikke en 12-tals elev i folkeskolen. Faktisk var han ikke ret vild med dansk, imens matematik var noget sjovere.
”Det har været dejligt at finde ind til det, jeg er god til og interesserer mig for,” siger han og fortsætter: ”Jeg har aldrig været vild med at lave lektier, men nu kan jeg sagtens finde på at sidde og programmere eller udvikle produkter derhjemme, når jeg har fri. Fordi jeg synes det er sjovt. Så er det altså også meget sjovere at gå på arbejde,” siger han.
Han er præget lidt hjemmefra, da han er 4. generation industritekniker. Hans far har siden taget en ingeniøruddannelse og arbejder i dag med robotter.
Oscar selv fortsætter nu som svend hos Svend Frederiksens Maskinfabrik. Han tænker, at han måske vil læse videre en gang. Men lige nu glæder han sig over at være færdiguddannet og have masser af spændende udviklings- og arbejdsopgaver på maskinfabrikken.