Ting i overskud: Giv det til Tingcentralen og lad skoleeleverne lære af det

11. november 2021by FME
Tingcentralen samler på overskud fra virksomheder

Overskudsvarer bliver til guld for skoleeleverne

Fejltryk af chokoladepapir og gamle plastikruller fra industrimaskiner er guld værd for kreative skoleelever, der skal bygge, modellere og være kreative. Virksomheders overskudsvarer bliver til kreative legepladser for kommunens skoler. Tingcentralen drømmer om samarbejde med endnu flere virksomheder. 

Kigger du også på flamingoplader eller papkasser fra fragt, plastikspoler fra metaltråde eller har I fået en parti trykvarer hjem med fejl på? På Tingcentralen i Polymeren i Årslev er de vilde med at modtage alt det materiale, som virksomheder (og private) har i overskud, men som kan blive til kreative projekter på områdets børnehaver og skoler.

Det fortæller Katja Marcussen som er daglig leder af Tingcentralen i Årslev. Hun er idékvinden bag tingcentralen som på én gang er en håndsrækning til de kreative fag i skoler og institutioner og samtidig lærer børn om genanvendelse og at man kan give brugte ting nyt liv ved at være kreativ og tænke alternativt.

Affald får nyt liv!

På Tingcentralen bliver bi-/restprodukter til materialer, der kan bruges i undervisning eller til formidling.

Skolerne fattes penge, især til de kreative fag som billedkunst og Håndværk & Design. Men noget af det, som kan gøre undervisningen langt sjovere, er hvis eleverne får lov at lege med alverdens forskellige materialer og skabe nye ting ud af de brugte materialer.

I den ånd opstod Tingcentralen, som er, hvad det lyder til. Et sted, hvor der er virkelig mange “ting”.

Ideen kommer fra Katja Marcussen, som selv er grafisk designer og mor:

“Som forældre kunne vi slet ikke nå at følge med i, hvad børnene skulle bruge i skolen, hvis de efterspurgte papkartoner, toiletruller, eller hvad de nu stod og manglede. Jeg kunne se, institutionerne og skolerne var pressede. Samtidig tænkte jeg, at mange virksomheder må smide meget godt materiale ud. Så der opstod tanken, ” fortæller hun.

Nu har Tingcentralen levet siden 2018 og der er efterhånden mange virksomheder og foreninger, som donerer ting og sager til stedet, ligesom genbrugspladserne samler rester, som ikke kan sælges i genbrugsbutikkerne og giver det videre til Tingcentralen. Men der er plads til mere og flere.

“Vi har meget, som skulle have været smidt ud. Gammelt porcelæn, som skoler og SFO’er snildt kan male på og bruge som gaver. Der er fejltrykt papir, som er en fryd at tegne og male på. Og store flamingoplader, som matematikelever eksempelvis har brugt til at sætte farvede snore fast på, for at kunne beregne vinkler mere konkret, end med streger på et stykke papir,” fortæller Katja Marcussen.

Flamingopladerne er et restprodukt fra Pit Hegn, som får dem i forbindelse med de varer, de får leveret med fragtmand. De skal ikke selv bruge dem til noget, men områdets børn kan bruge dem til alt fra vinkelmåling til vægge i husbyggerier eller som isoleringsmateriale i fysikundervisningen.

Kommunens skoler henter gratis

Skoler kan abonnere på at kunne hente ting og sager på Tingcentralen. Faaborg-Midtfyn Kommune betaler abonnement for alle kommunens  interesserede skoler og institutioner, så de frit kan hente materialer fra Tingcentralen og bruge i dagligdagen. Men der kommer også skoler, efterskoler og institutioner udefra, som henter materialer, fordi der ikke findes et lignende tilbud ret mange andre steder i Danmark.

“Jeg bliver tit spurgt, om jeg ikke kan sørge for at det også bliver oprettet et tilbud som Tingcentralen andre steder. Og jeg giver hellere end gerne erfaringer videre,” fortæller Katja Marcussen, som arbejder ihærdigt på at finde en løsning, hvor Tingcentralen bliver permanent. Indtil videre er hendes løn nemlig støttet af kommunen, men når projektmidlerne udløber, skal Tingcentralen kunne klare sig selv.

“Vi overvejer om virksomheder også kan være med og hente ting, som de kan bruge. Hvis nok vil være med og vil støtte os på den måde, kan det gøre, at vi kan komme til at hvile økonomisk i os selv og fortsætte. Vi oplever at både virksomhederne, som donerer og skoler og institutioner får meget ud af at samarbejde med os. Men derfor er det også vigtigt, at vi får så mange samarbejdspartnere som muligt. Så vi kan få bredt idéen ud og vist at projektet er både bæredygtigt og levedygtigt,” siger hun.

Plads til samarbejde med mange flere virksomheder

Der er elles nok af ting at tage af og kigge på allerede. En hal i Polymeren er omdannet til et kæmpe opmagasineringsrum til dimser, dingenoter, pap, papir og alt muligt andet, der på en eller anden måde kan genanvendes.

Der er blevet plads til chokoladepapir, som fik en forkert farve, til gamle skotøjsæsker, plastik-dimser, som ikke har et navn, men som har været inde i forskellige industriprodukter. Gamle puslespil, tøj og garnrester. Ja, hvad som helst.

“Papir er i virkelig høj kurs. Enhver daginstitution bruger oceaner af papir, når børnene skal lære at tegne og male og være kreative. Men papir er dyrt. Derfor bliver institutionerne simpelthen så glade, når de kan få et parti fejltrykt brevpapir. De er tit ligeglade om der står et “forkert” logo i hjørnet eller en fejltrykt dato på en plakat. Bagsiden er fantastisk at tegne på alligevel”.

Har du også ting liggende, som på den ene eller anden måde kan genanvendes, så kontakt Katja på Tingcentralen. Hun tager gerne ud til virksomheder og går igennem, hvad der kan være relevant for Tingcentralen. På den måde har hun eksempelvis samarbejde med Kami Stål i Faaborg. Først troede de ikke, de havde så meget. Men Katjas erfarne blik fandt eksempelvis frem til en stor stak tromler, som kører med metaltråde. De er af plastik og kan blive et fantastisk udgangspunkt for en udstillingsportal, en model af en grøn landsby eller …

Vil du eller din virksomhed samarbejde med Tingcentralen, så kontakt Katja Skovgaard Marcussen  29 80 98 80

OM TINGCENTRALEN

Til daglig ledes Tingcentralen af Katja Skovgaard Marcussen der er idékvinde bag. Katja har en baggrund indenfor design og projektudvikling. Hun sørger for alt lige fra hentning af materialer, sortering, oprydning, planlægning og hvad der ellers er at gøre på et sted som Tingcentralen.
MEN hun er heldigvis ikke alene. Der er pt. 10 frivillige tilknyttet, som sørger for at alt hænger sammen. Ingen central uden dem.

 

Tingcentralen
Tingcentralen – Skolelever genanvender rester fra virksomheder. Her er rester blevet til et bæredygtigt hus.
Tingcentralen samler på overskud fra virksomheder
Tromlerne fra Kami Stål lagde Katja mærke til under et besøg på virksomheden. De troede ikke selv, de ville kunne genanvendes til noget relevant.
Tingcentralen samler også på træ, som især skolerne kan bruge i Håndværk og Design
Skotøjsæsker kan bruges til alt muligt af elever og institutioner
Tingcentralen samler på pap. Her som paprør, der bliver guld værd i skoleelevers kreative projekter
Flamingoplader fra Pit Hegn bliver afleveret til Tingcentralen, hvor skoler kan hente dem og benytte dem i undervisningen
Tingcentralen flamingoplader
Skoleelever kan bruge flamingoplader fra Tingcentralen og genanvende dem

KontaktFaaborg-Midtfyn Erhvervsråd

Glasmestervej 31 - 5772 Kværndrup

ErhvervskonsulentKonsulent

Klaus Juul Jensen

AdministrationBogholder

Gitte Lei

FakturaKasserer

Søren Haller

NyhedsbrevWebmaster

Sofie Janerka
bt_bb_section_top_section_coverage_image

Copyright © 2020 Faaborg-Midtfyn Erhvervsråd. All rights reserved  –  Design: Mark & Storm Grafisk.